IJTIMOIY KONFRONTATSIYANING TUZILISHI VA DINAMIKASI - Adizov, Azim (Ижтимоий-гуманитар фанларнинг долзарб муаммолари / Актуальные проблемы социально-гуманитарных наук / Actual Problems of Humanities and Social Sciences., 2025)
Ushbu maqolada ijtimoiy konfrontatsiya va ijtimoiy konflikt tushunchalarining mohiyati, yuzaga kelish sabablari hamda jamiyat taraqqiyotidagi oʻrni nazariy jihatdan tahlil etilgan. Ijtimoiy konfrontatsiya ijtimoiy subyektlar — shaxslar, guruhlar va institutlar oʻrtasidagi manfaatlar, qadriyatlar, maqsadlar va pozitsiyalarning qarama-qarshiligi sifatida talqin qilinadi. Mojarolarning shaxslararo, shaxs–guruh va guruhlararo shakllari hamda ularning bir-biriga oʻtish jarayonlari koʻrsatib oʻtilgan. Shuningdek, ijtimoiy mojarolarning institutsionalizatsiya darajasi, huquqiy va ijtimoiy normalarning tartibga soluvchi roli asoslab berilgan. Tadqiqot natijalari ijtimoiy konfrontatsiyani murosaga yoʻnaltirish va ijtimoiy barqarorlikni taʼminlashda muhim ilmiy-amaliy ahamiyatga ega.