FUQARONI BEDARAK YOʻQOLGAN DEB TOPISH VA VAFOT ETGAN DEB EʼLON QILISHNING AYRIM MASALALARI - Mamadjonov, Temurali (Ижтимоий-гуманитар фанларнинг долзарб муаммолари / Актуальные проблемы социально-гуманитарных наук / Actual Problems of Humanities and Social Sciences., 2026)
Mazkur maqolada fuqaroni bedarak yoʻqolgan deb topish va vafot etgan deb eʼlon qilish institutining ayrim nazariy va amaliy masalalari tahlil qilingan. Zamonaviy globallashuv va texnologik rivojlanish sharoitida ushbu institutni qoʻllashda yuzaga kelayotgan muammolar, xususan, vafot etgan deb eʼlon qilish uchun belgilangan muddatning asoslanganligi, qasddan yashirinish holatlarini aniqlash, “manfaatdor shaxs” tushunchasining mazmuni hamda kreditorlarning protsessual huquqiy maqomi yoritib berilgan. Shuningdek, bedarak yoʻqolgan shaxsning mol-mulkini ishonchli boshqarish mexanizmi, qaytib kelgan fuqaroning mulkiy huquqlarini tiklashdagi qiyinchiliklar va amaldagi qonunchilik normalarining inson huquqlarini samarali himoya qilish prinsipiga muvofiqligi tahlil qilingan. Maqolada fuqarolik qonunchiligini takomillashtirishga qaratilgan ilmiy asoslangan takliflar bayon etilgan.