BETONDAGI TURFA XIL REAKTIV BO'LMAGAN MATERIALLARDAN TO'LDIRUVCHILARNING TA'SIRINI SHARH - Temple, Chimuanya (Ижтимоий-гуманитар фанларнинг долзарб муаммолари / Актуальные проблемы социально-гуманитарных наук / Actual Problems of Humanities and Social Sciences., 2026)
Plomba moddalari - bu bog'lovchi moddaning ortiqcha ishlatilishini kamaytirish va aralashmaning ayrim xususiyatlarini bir vaqtning o'zida yaxshilash uchun materialga qo'shilgan yoki aralashtirilgan zarrachalar. Avvalgi tadqiqotlarda tsement yoki mayda agregat o'rnini bosuvchi turli materiallar plomba sifatida ishlatilgan. Ushbu maqola turli xil reaktiv bo'lmagan plomba materiallarining ta'siri bo'yicha oldingi tadqiqotlarning sharhini taqdim etadi. Ko'rib chiqilgan materiallarga maydalangan daryo qumi, ohaktosh changi, maydalangan kvarts, uglerod qora, karer changi va marmar chang kiradi. Tahlil asosida plomba moddalari betonda muhim rol o'ynashi, nafaqat betonning mustahkamligi va boshqa xususiyatlarini oshirishga hissa qo'shishi, balki tsement yoki mayda agregat o'rnini bosuvchi sifatida ishlatilganda an'anaviy materiallarning ortiqcha ishlatilishini minimallashtirishi ko'rsatildi. Biroq, avvalgi tadqiqotlar shuni ko'rsatadiki, betonda turli plomba materiallarining almashtirish darajasi barqaror beton tuzilishiga erishish uchun 2% dan 15% gacha bo'lishi kerak. Bundan tashqari, plomba zarrachalari hajmi betonning ishlashiga ta'sir qilganligi sababli, yaxshiroq natijalarga erishish va plomba sig'imini yoki zarrachalar zichligini oshirish uchun plomba moddasi 0,025 dan 6 μm gacha bo'lgan mayda zarrachalar hajmiga ega bo'lishi kerak degan xulosaga kelish mumkin.