GLOBAL KONTEKSTLARDA MADANIYATLARARO KOMPETENSIYA UCHUN TANQIDIY FIKRLASH - Raximdjanova, Malikaxon; Baybabayeva, Shoiraxon (Ижтимоий-гуманитар фанларнинг долзарб муаммолари / Актуальные проблемы социально-гуманитарных наук / Actual Problems of Humanities and Social Sciences., 2026)
Ushbu narrativ adabiyotlar sharhida globallashuv sharoitida tanqidiy fikrlash madaniyatlararo kompetensiyaning kognitiv asosi sifatida qanday namoyon bo‘lishi ko‘rib chiqiladi. Madaniyatlararo kompetensiyaning asosiy modellarida va zamonaviy empirik tadqiqotlarda tahlil qilish, baholash, talqin qilish va o‘z-o‘zini boshqarish kabi tanqidiy fikrlash ko‘nikmalari madaniy anglash, tarafkashlikni kuzatish va moslashuvchan fikrlash uchun zarur bo‘lgan kognitiv jarayonlar bilan izchil bog‘liq. Ma’lumotlar shuni ko‘rsatadiki, tanqidiy fikrlash boshqalarning nuqtai nazarini qabul qilish qobiliyatini rivojlantirishga yordam beradi, stereotiplashtirish darajasini pasaytiradi va turli madaniy muhitlarda refleksiv va moslashuvchan o‘zaro ta’sirni qo‘llab-quvvatlaydi.