KOMPARATIVISTIKISTIK YONDASHUV TALABALARNING MADANIYATLARARO KOMPETENSIYASINI SHAKLLANTIRISHNING METODOLOGIK ASOSI SIFATIDA - Abdurasulova, Dilrabo (Ижтимоий-гуманитар фанларнинг долзарб муаммолари / Актуальные проблемы социально-гуманитарных наук / Actual Problems of Humanities and Social Sciences., 2026)
Maqolada globallashuv, baynalmilallashuv va akademik mobillik sharoitida talabalarning madaniyatlararo kompetensiyasini shakllantirishning metodologik asosi sifatida qiyosiy yondashuv koʻrib chiqilgan. Madaniy, falsafiy va taʼlimiy anʼanalarni qiyosiy tahlil qilish madaniy farqlarni tavsifiy idrok etishdan ularni refleksiv va dialogik anglashga oʻtishni taʼminlaydi, talabalarda tanqidiy fikrlash, madaniyatlararo refleksiya va koʻp madaniyatli muhitda konstruktiv oʻzaro taʼsir qilish qobiliyatini shakllantiradi. Komparativistik yondashuvning qadriyatli ong, tolerantlik, empatiya va masʼuliyatni rivojlantirishga yoʻnaltirilgan taʼlim jarayonini tashkil etish strategiyasi sifatidagi pedagogik imkoniyatlari asoslangan. Komparativistik yondashuvning universal taʼlim maqsadlarini mahalliy madaniy maʼnolar bilan uygʻunlashtirishda taʼlim globallashuvining birlashtiruvchi tendensiyalarini bartaraf etish va madaniy xilma-xillikni saqlab qolishdagi ahamiyati taʼkidlanadi.