NOFILOLOGIK TALABALARGA BIZNES YOZUV KO‘NIKMALARINI O‘QITISHDA AUTENTIK MATERIALLARNING TA’SIRI - Mirzaakhmedova, Makhliyo (Ижтимоий-гуманитар фанларнинг долзарб муаммолари / Актуальные проблемы социально-гуманитарных наук / Actual Problems of Humanities and Social Sciences., 2026)
Ushbu maqolada ESP talabalari uchun Biznes yozuv ko‘nikmalarini o‘qitishda autentik materiallarning ta’siri o‘rganiladi, ularning amaliy til ko‘nikmalarini va talabalarning darsga jalb qilinishini oshirishdagi potentsialiga alohida e’tibor qaratilgan. Mustahkam nazariy asos yaratish maqsadida, tadqiqot turli olimlarning qarashlari va autentik materiallar ta’riflarini tanqidiy tahlil qiladi, ularning mazmunli va real hayotga yaqin o‘quv tajribasini yaratishdagi rolini ta’kidlaydi. Tadqiqot kvazi-eksperimental dizayn asosida olib borilgan bo‘lib, unga autentik materiallar bilan ishlaydigan eksperimental guruh va an’anaviy, tavsifiy metod bilan o‘qitiladigan nazorat guruhi kiradi. Ushbu materiallarning samaradorligini baholash uchun ishtirokchilarga ikki strukturalangan yozma topshiriq berilgan bo‘lib, ular biznes yozuv qoidalarini amaliy qo‘llashdagi ko‘nikmalarini baholashda asosiy ko‘rsatkich sifatida xizmat qilgan. Ikkala guruhning natijalari tizimli ravishda tahlil qilinib, aniqlangan farqlar batafsil muhokama qilingan. Natijalar shuni ko‘rsatdiki, autentik materiallar bilan ishlagan talabalar nazorat guruhiga nisbatan aniqroq, biznes tilini to‘g‘ri qo‘llash va yuqori darajada darsga jalb qilinishni namoyon qilgan. Ushbu natijalar asosida, ESP dasturiga autentik materiallarni integratsiya qilish tavsiya qilinadi, bu esa yanada samarali va real hayotga yo‘naltirilgan o‘quv natijalarini ta’minlashga yordam beradi.