TAVALLO IJODIDA POETIK OBRAZ YANGILANISHINING IJTIMOIY-TARIXIY VA ADABIY-ESTETIK OMILLARI - Raxmonova, Dildora (Ижтимоий-гуманитар фанларнинг долзарб муаммолари / Актуальные проблемы социально-гуманитарных наук / Actual Problems of Humanities and Social Sciences., 2026)
Maqola XX asr boshlaridagi Turkiston ijtimoiy-siyosiy va madaniy kontekstida o‘zbek jadid adabiyotining yetakchi vakili To‘lagan Xo‘jamyorov (Tavallo) ijodini tadqiq etadi. Unda Tavalloning hayoti, ijtimoiy-adabiy muhiti, jadidchilik harakati bilan aloqalari, matbuot va jamoat faoliyati hamda poetik merosidagi gʻoyaviy-estetik oʻzgarishlar tahlil qilinadi. Shuningdek, shoir biografiyasidagi mavjud chalkashliklar arxiv hujjatlari va ilmiy manbalar asosida aniqlanadi. Tadqiqot Tavalloning shaxsiy hayoti, millat taraqqiyotiga hissasi va adabiy merosining tarixiy-maʼnaviy ahamiyatini ochib beradi.