JINOYAT ISHINI QO‘ZG‘ATISH INSTITUTINING HUQUQIY TABIATI VA PROTSESSUAL AHAMIYATI - Raxmedov, Xurshid (Ижтимоий-гуманитар фанларнинг долзарб муаммолари / Актуальные проблемы социально-гуманитарных наук / Actual Problems of Humanities and Social Sciences., 2026)
Mazkur maqolada O‘zbekiston Respublikasi jinoyat sudlov ishlarini yuritish tizimida jinoyat ishini qo‘zg‘atish institutining qonuniylik va asoslilik kafolati sifatidagi o‘rni ilmiy-nazariy va amaliy jihatdan tahlil qilinadi va inson huquqlarini oliy qadriyat sifatida e’tirof etuvchi qoidalaridan kelib chiqib, jinoyat-protsessual kodeksda belgilangan jinoyat protsessi maqsadlari hamda jinoyat ishini yuritish bosqichlari tizimida tergovga qadar tekshiruvning ahamiyati asoslab berilgan. Jinoyat ishini qo‘zg‘atish bosqichini bekor qilish yoki avtonom holda saqlab qolish bo‘yicha ilmiy bahslar tahlil qilinib, xorijiy davlatlar qonunchilik tajribasi o‘rganilgan. Jinoyat ishini qo‘zg‘atish jarayoni shaxslarni asossiz jinoiy ta’qibdan himoya qiluvchi institutni sifatida takomillashtirish zarurligi haqida takliflar ilgari surilgan.