ИМПЕРИЯ МУСТАМЛАКАЧИЛИК СИЁСАТИНИНГ ТУРКИСТОН ТУБ ХАЛҚЛАРИНИНГ ИЖТИМОИЙ-ИҚТИСОДИЙ ВА ФУҚАРОЛИК АҲВОЛИГА ТАЪСИРИ (СИРДАРЁ ВИЛОЯТИ МИСОЛИДА) - Мажидов, Анвар (Ижтимоий-гуманитар фанларнинг долзарб муаммолари / Актуальные проблемы социально-гуманитарных наук / Actual Problems of Humanities and Social Sciences., 2023)
Мазкур мақолада тадқиқотчи томонидан Россия империяси мустамлакачилик сиёсатининг Туркистон туб халқларининг ижтимоий-иқтисодий ва фуқаролик аҳволига таъсири Сирдарё вилояти мисолида таҳлил қилинган. Унда бир қанча ҳужжатли манбалар ва илмий манбалар асосида Туркистонда XIX асрнинг иккинчи ярмида ҳукм сурган ҳокимият мустамлака тизимининг мазмун-моҳияти ўрганилган. Шунингдек, унда тадқиқотчи кўчириш сиёсати ва руслаштириш жараёнининг Сирдарё вилоятига таъсирига ҳам алоҳида эътибор қаратган.