ТУРКИСТОН ГЕНЕРАЛ-ГУБЕРНАТОРЛИГИДА ИЛМИЙ ЖАМИЯТЛАР: ТАРИХШУНОСЛИК ТАҲЛИЛИ - Назаров, Азизбек (Ижтимоий-гуманитар фанларнинг долзарб муаммолари / Актуальные проблемы социально-гуманитарных наук / Actual Problems of Humanities and Social Sciences., 2023)
Ушбу мақола ХIХ асрнинг иккинчи ярми – ХХ аср бошларида Туркистон ўлкасида фаолият юритган илмий жамиятлар тарихини ўрганилишига бағишланган. Мақолада Туркистон генерал-губернаторлигида илмий жамиятларнинг пайдо бўлиши ва фаолиятига доир маълумотлар тарихий асарлар ҳамда архив манбалари орқали таҳлил қилинган. Шунингдек, Ўзбекистон Миллий архивидаги илмий жамиятларга тегишли архив фондлари ҳужжатларининг Россия империяси, совет даври ҳамда мустақиллик йилларида олиб борилган илмий изланишлар учун аҳамияти ёритилган. Шу билан бирган Туркистон илмий жамиятлари фондларидаги Россия империясининг ўлкада мустамлакачилик сиёсатини олиб боришдаги воситачилиги акс этган марказий ҳукумат ва маҳаллий идораларнинг ҳужжатлари илмий адабиётлар билан қиёсий таҳлил қилинган.