SHARQ VA G’ARB UYG’ONISH DAVRI MADANIYATI: QIYOSIY TAHLIL - Elmurodova, Nilufar (Ижтимоий-гуманитар фанларнинг долзарб муаммолари / Актуальные проблемы социально-гуманитарных наук / Actual Problems of Humanities and Social Sciences., 2023)
Ushbu maqolada Italiya uygonish davri madaniyatining o’ziga xos xususiyatlari, g‘arb renesansi kurtaklarining sharq uyg‘onishi asosida vujudga kelgani, tarixiylik tamoyili asosida tarixiy jarayonlarida ilm fanning rivojlanib borish sabablari, ixtirolari, yutuq va muammolari hamda istiqbollari ochib beriladi. Shuningdek, o’rta asr tarix fani rivoji hamda Sharq uyg’onish davri madaniyati bilan o’xshash va bog’liq tomonlari tahlil qilinib, o’rta asr olimlarining ilmiy faolyati haqida fikr mulohazalar bildirilgan.