НАМАНГАНДА ҚОЗИЛАР ВА СУДЛАР ТАРИХИ - Қозоқов, Тоҳиржон (Ижтимоий-гуманитар фанларнинг долзарб муаммолари / Актуальные проблемы социально-гуманитарных наук / Actual Problems of Humanities and Social Sciences., 2023)
Наманган вилояти ҳудуди Туркистон заминидаги энг қадимги маданият ва тамаддун ўчоқларидан бири ҳисобланади. Қадимги даврлардаёқ бу ерларда Ахсикент, Косон, Хайлом, Насробод, Поп, Вонкас каби шаҳарларнинг ташкил топиши бежиз эмас. Ўрта асрларда вилоят заминида Ахсикатий, Косоний, нисбаси билан кўплаб фиқҳ олимлари яшаб ўтганлар. Ушбу мақолада Наманган вилояти қадимда ҳудудида қозилик лавозимида ишлаган шахслар, ўрта асрлардаги мусулмон ҳуқуқшуномлиги лавозимлари ҳақида маълумотлар берилган.