TARJIMADA MILLIY SOʻZLARNING BERILISHI (OYBEKNING “NAVOIY” ROMANI INGLIZCHA TARJIMASI MISOLIDA) - Hamroyeva, Sharifa (Ижтимоий-гуманитар фанларнинг долзарб муаммолари / Актуальные проблемы социально-гуманитарных наук / Actual Problems of Humanities and Social Sciences., 2023)
Tarjima oʻzining murakkabligi va mashaqqatliligi jihatidan badiiy ijod bilan deyarli bir darajada sanaladi. Ushbu maqolada milliy rang soʻzlarini tarjima qilish va uning tasnifi masalalari koʻrib chiqiladi. Ushbu tadqiqotning amaliy ahamiyati oʻzbek tarixiy romanlarining ingliz tiliga tarjimasi orqali realiyalarni tahlil qilishdan iborat. Tadqiqotning maqsadi Oybekning “Navoiy” romani inglizcha tarjimasida tarjimonning milliy soʻzlarning tarjima qilish usullarini tahlil qilishdan iborat. Tadqiqot materiallari analitik va qiyosiy tahlil usullari orqali ochib berilgan. Maqolaning obyekti Oybekning “Navoiy” tarixiy romanining ingliz tiliga tarjimasi hisoblanadi. Tadqiqot natijalari shuni koʻrsatadiki, milliy soʻzlarini (realia) tarjima qilish tarjimonlar uchun qiyin vazifalardan biridir. Qolaversa, transkripsiya, transliteratsiya va tasviriy yoʻl bilan tarjima qilish ham bu masalani hal qilishning toʻgʻri yechimi hisoblanadi.