OʻZBЕK TILIDA OBRAZLI SOʻZLARNING SЕMANTIK XUSUSIYATLARI - Turayeva, Dilfuza (Ижтимоий-гуманитар фанларнинг долзарб муаммолари / Актуальные проблемы социально-гуманитарных наук / Actual Problems of Humanities and Social Sciences., 2023)
Tilshunoslikda koʻchma soʻz sifatida e`tirof etilgan obrazli birliklar, asosan, taqlid soʻzi bilan umumlashtirib oʻrganiladi. Biroq, taqlid xarakteriga ega boʻlgan taqlid soʻzlardan farqli oʻlaroq, koʻchma birliklar kuchliroq ma'noga ega. Shuningdek, ularning funksionalligi, hosilalanishga moyilligi taqlid birliklaridan yuqori. Koʻchma birliklarning qiymat doirasi ham keng; noaniqlik. Bu birliklar derivativ xususiyatga ham ega. Sinonimiya va konflikt kabi semantik munosabatlar koʻchma soʻzlarga nisbatan koʻchma birliklar orasida koʻproq uchraydi. Bundan tashqari, koʻchma birliklar mutlaqo boshqa turkumga mansub leksemalar, xususan, sifatdosh turkumiga kiruvchi leksemalar yoki koʻpchilik koʻchma soʻzlar asosidagi fe’llar orqali ham yasalishi mumkin.