МАТНДАГИ БОҒЛАНИШЛИЛИК ҲАҚИДА АЙРИМ МУЛОҲАЗАЛАР - Турниязова, Шахноза (Ижтимоий-гуманитар фанларнинг долзарб муаммолари / Актуальные проблемы социально-гуманитарных наук / Actual Problems of Humanities and Social Sciences., 2023)
Ҳар қандай тилда ҳам матн шаклланиши компонентлари семантик жиҳатдан ҳам, синтактик жиҳатдан ҳам ўзаро муносабатларга асосланади. Бу матннинг деривацион хусусиятларини ўрганишда ҳам кузатиш мумкин. Айни пайтда микроматнлар шаклланишига эътибор қаратиш, хусусан, икки компонентли микроматнлар деривацион хусусиятларини ўрганиш мақсадга мувофиқ кўраниди. Зотан макроматнлар деривацияси кўп операндли бўлгани учун уларда операторни белгилаш бирмунча қийин кечади.