O‘ZBEKISTON ILM-FANI RIVOJIDA FARG‘ONA DAVLAT UNIVERSITETINING O‘RNI (MUSTAQILLIK YILLARI MISOLIDA) - To‘xtaboyev, Xurmatullo (Ижтимоий-гуманитар фанларнинг долзарб муаммолари / Актуальные проблемы социально-гуманитарных наук / Actual Problems of Humanities and Social Sciences., 2024)
Tarixdan ma’lumki, oliy ta’lim muassasalari barcha davlatlarda asosiy ilm-fan o‘choqlaridan biri bo‘lib kelgan. Muayyan hududda oliy ta’lim muassasasi ochilsa, albatta u yerda fan rivojiga keng yo‘l ochilgan. Xususan, O‘zbekistonda mustaqillik yillarida bozor iqtisodiyotiga o‘tilishi munosabati bilan yangi ijtimoiy-iqtisodiy sharoitga mos bo‘lgan oliy ta’lim tizimini yaratish davr talabiga aylandi. Har bir davlatning ijtimoiy-iqtisodiy va madaniy taraqqiyotida oliy ta’lim juda katta ahamiyatga ega. Oliy ta’lim muassasalarining hayoti va rivojlanish darajasi muayyan davlatda madaniy taraqqiyotini qay ahvolda ekanligini aniqlashga yordam beradi.