O’SIMLIK NOMLARI BILAN BOG‘LIQ TARBIYAGA OID MAQOL VA MATALLARNING CHOG‘ISHTIRMA TAHLILI - Abdullayeva, Nilufar; Avliyoqulova, Rohila (Ижтимоий-гуманитар фанларнинг долзарб муаммолари / Актуальные проблемы социально-гуманитарных наук / Actual Problems of Humanities and Social Sciences., 2024)
Maqolada maqollar va matallar tojik, oʻzbek va ingliz tillarida tasniflanadi va ularning komponentlari “oʻsimlik” tushunchasi – fitonimlar (daraxtlar, gul, oʻsimliklar nomlari) tahlil qilinadi. Oʻsimlik ramzi turli xalq madaniyati va har bir davr badiiy adabiyotining ajralmas qismini tashkil etadi. Tahlil davomida chog‘ishtirilayotgan tillardagi maqollarda qayd etiladigan barcha fitonimlar turlari boʻyicha uchta kichik guruhga ajratildi: 1) oʻrmon va daraxtlar; 2) oʻsimliklar, gullar, dukkakli oʻsimliklar; 3) meva, sabzavot va ularga misollar keltirildi, oʻxshash va farqli jihatlari koʻrsatildi, ularning semantik muvofiqligi solishtirildi.