INTELLEKTUAL MULK SOHASIDAGI XALQARO HUQUQIY NORMLARNI O’ZBEKISTON RESPUBLIKASI QONUNCHILIGIGA IMPLEMENTATSIYA QILISHDA “MOSLASHUVCHANLIK” KONTSEPTSIYASINING O’RNI - Nabiyev, Firuz (Ижтимоий-гуманитар фанларнинг долзарб муаммолари / Актуальные проблемы социально-гуманитарных наук / Actual Problems of Humanities and Social Sciences., 2024)
Ushbu maqolada “moslashuvchanlik” konsepsiyasi tushunchasi O‘zbekiston Respublikasi qonunchiligiga intellektual mulk sohasidagi xalqaro huquq normalarini implementatsiya qilish kontekstida ko‘rib chiqiladi. TRIPS (Intellektual mulk huquqlarining savdo-sotiq aspektlari) bitimi kabi xalqaro shartnomalarga kiritilgan moslashuvchanlik tamoyillari ushbu qoidalarni milliy darajada moslashtirish va amalga oshirishga qanday ta'sir qilishini tahlil qilinadi. O‘zbekistonda intellektual mulk huquqlarini himoya qilish va ijtimoiy-iqtisodiy rivojlanish maqsadlariga erishish o‘rtasidagi muvozanatni saqlash imkonini beruvchi huquqiy mexanizmlar va strategik yondashuvlarga alohida e’tibor qaratilgan. Maqolada milliy huquq tizimini xalqaro standartlarga muvofiq optimallashtirishga qaratilgan aniq qonunchilik tashabbuslari va islohotlar namunalari ko‘rib chiqiladi, shuningdek, yuzaga kelayotgan muammolar va uni yanada rivojlantirish istiqbollari muhokama qilinadi.