АЛИШЕР НАВОИЙ КОМИЛ ИНСОН КОНСЕПСИЯСИДА СИНЕРГЕТИК ҒОЯЛАР ИНЪИКОСИ - Рахманов, Баҳодир (Ижтимоий-гуманитар фанларнинг долзарб муаммолари / Актуальные проблемы социально-гуманитарных наук / Actual Problems of Humanities and Social Sciences., 2024)
Мақолада XV аср фалсафасини ривожлантиришда муҳим рол ўйнаган буюк мутафаккир Алишер Навоий ижодида тарғиб қилинган инсон камолоти, борлиқ ва ахлоқий меъёрлар каби ғоялар муҳокама қилинган. Шунингдек, Навоийнинг фалсафий қарашлари, ўз-ўзини англаш ва ўз-ўзини ташкиллаштириш жараёни ҳақидаги тушунчалари ўрганилиб, мутафаккир меросининг замонавий дунё учун аҳамияти кўрсатиб ўтилган. Бундан ташқари, шоирнинг ҳаёт йўли, унинг замондошлари билан ўзаро муносабати ва бошқа буюк мутафаккирларнинг таъсири таҳлил қилинган. Муаллиф Алишер Навоийнинг гуманизм ва миллатлараро дўстлик ғояларини синергетик нуқтаи назардан муҳокама қилиш лозимлигини таъкидлайди.