МУСТАҚИЛ ТАЪЛИМ: МОҲИЯТИ ВА ЗАРУРАТИ - Гаффаров, Азизжон (Ижтимоий-гуманитар фанларнинг долзарб муаммолари / Актуальные проблемы социально-гуманитарных наук / Actual Problems of Humanities and Social Sciences., 2024)
Мақолада мактабнинг илмий ва услубий мавзусига (муаммосига) мос келадиган иш мақсадларини танлаш, шахсий мавзуни шакллантириш, ўз ҳаракатлари кетма–кетлигини тушунишни белгилайдиган мустақил таълимнинг моҳияти ва зарурати ҳақида фикр юритилган. Муаллифнинг фикрича, мустақил таълим ишлари аста–секин илмий–тадқиқот изланишларига ўтиши лозим. Ўз–ўзини англаш, рефлексли фикрлашни ривожлантириш, ўрганиш кўникмалари асосида ривожланиш ўз–ўзини тартибга солиш тизимига айланади, шахснинг мустақил таълимга бўлган барқарор қизиқиши ўз–ўзини тарбиялаш бўйича доимий эҳтиёжга айланади, бу эса ўз–ўзини ривожлантиришнинг энг мақбул даражасига эришилганидан далолат беради.