INNOVATSION FAOLIYATNI RIVOJLANTIRISH ORQALI IQTISODIY BARQARORLIKKA ERISHISH YO‘LLARI: XORAZM VILOYATI MISOLIDA - Madraximov, Qaxramon (Ижтимоий-гуманитар фанларнинг долзарб муаммолари / Актуальные проблемы социально-гуманитарных наук / Actual Problems of Humanities and Social Sciences., 2024)
Ushbu tadqiqotda Xorazm viloyati misolida innovatsion faoliyat xarajatlari va yalpi hududiy mahsulot (YHM) o'rtasidagi bog'liqlik tahlil qilindi. 2010-2023 yillarga tegishli ma'lumotlarga asoslangan holda bir omilli chiziqli regressiya modeli qo'llanildi. Tadqiqot natijalari innovatsion xarajatlarning 1% oshishi hududiy yalpi mahsulotni o'rtacha 0.515% ga oshirganini ko'rsatdi. Regressiya koeffitsienti ijobiy va statistik jihatdan ahamiyatli ekanligi P < 0.001 qiymati bilan tasdiqlandi. Modelning tushuntirish qobiliyati yuqori bo'lib, R² = 0.8763 ko'rsatkichi bilan ifodalangan. Breusch-Pagan va Breusch-Godfrey testlari natijasida heteroskedastiklik va avtokorrelyatsiya aniqlanmagan. Shuningdek, Shapiro-Wilk testi natijalariga ko'ra, model xatoliklari normal taqsimlangan. Ushbu tadqiqot innovatsion sarmoyalarni ko'paytirish va rivojlanishni qo'llab-quvvatlash siyosatini ishlab chiqishda ahamiyatli tavsiyalar beradi.