РЕПО БИТИМЛАР – ТАЪМИНЛОВЧИ БИТИМ СИФАТИДА УМУМИЙ ТАВСИФ - Ғайбуллаев, Сохибжон (Ижтимоий-гуманитар фанларнинг долзарб муаммолари / Актуальные проблемы социально-гуманитарных наук / Actual Problems of Humanities and Social Sciences., 2024)
Мақолада РЕПО битимларининг молия бозоридаги аҳамияти, унинг молиявий восита сифатидаги хусусиятлари ва таъминловчи битим сифатидаги роли таҳлил қилинади. РЕПО битими — бу молиявий институтлар ўртасидаги қисқа муддатли молиявий операция бўлиб, у одатда активлар ёки қимматли қоғозлар билан таъминланган қарз олиш ёки бериш жараёнини ифодалайди. Мақолада РЕПО битимларининг иқтисодий жиҳатлари, уларнинг турлари, молия бозорларидаги ликвидликни оширишдаги аҳамияти ва таваккалчиликларни бошқаришдаги фойдаси ёритилади. Шунингдек, битимнинг икки томони: "сотувчи" ва "харидор"нинг ҳуқуқ ва мажбуриятлари ҳамда уларнинг ҳуқуқий ва молиявий жиҳатлари тўғрисида маълумотлар берилган. Мазкур мақола молия бозорлари иштирокчилари, махсус ташкилотлар ва тадқиқотчилар учун РЕПО битимларининг молиялаштириш жараёнидаги ўрни ва амалиётини тушунишда ёрдам берувчи қимматли манба бўлиб хизмат қилади.