KORPUS TILSHUNOSLIGINING YOʻNALISHINI TADQIQOTDAN SINF AMALIYOTIGA OʻTKAZISH - Radjabova, Gulnoza (Ижтимоий-гуманитар фанларнинг долзарб муаммолари / Актуальные проблемы социально-гуманитарных наук / Actual Problems of Humanities and Social Sciences., 2024)
Ushbu maqola korpus lingvistik uslublarini, ayniqsa, muvofiqlashtirishni sinf sharoitida qo‘llashdagi qiyinchiliklarni o‘rganadi. Garchi lingvistik tadqiqotlarda korpuslarni qo‘llash katta istiqbollarni ko‘rsatgan bo‘lsada, ularni til ta'limiga kiritish hali ham juda cheklangan. Ushbu maqola korpusni bevosita ta'lim kontekstlarida qo‘llash bo‘yicha baholash tadqiqotlarini tanqidiy tekshirishni ta'minlaydi va korpus ma'lumotlari, tahlil dasturlari va tadqiqot muhitidan o‘qitish stsenariylariga o‘tkazilishi mumkin bo‘lgan foydalanuvchi ishtiroki kabi muhim elementni qanchalik yaxshi baholaydi. Tadqiqotlar til oʻqitishda korpusga asoslangan usullardan foydalanishga toʻsqinlik qilayotgan asosiy toʻsiqlarni taʼkidlab, ularni umumiy taʼlimda kengroq tatbiq etishni ragʻbatlantirish yondashuvlarini taklif qiladi.