АБДУЛҚОДИР БЕДИЛНИНГ ҲАЁТ ЙЎЛИ: ФАЛСАФА ВА АДАБИЙ МЕРОС - Тавмурадов Жaмшид (Ижтимоий-гуманитар фанларнинг долзарб муаммолари / Актуальные проблемы социально-гуманитарных наук / Actual Problems of Humanities and Social Sciences., 2025)
Мақолада буюк шоир, ёзувчи ва мутафаккир, ижоди форс адабиёти ва фалсафий тафаккури ривожига катта таъсир кўрсатган Абдулқодир Бедилнинг фалсафий қарашлари ва адабий услуби кўриб чиқилган. Унинг ҳаёти, фалсафий тушунчалари, диний-маърифий анъаналарнинг таъсири, тасаввуфий адабиёт ривожидаги ўрни кўриб чиқилади. Бедилнинг ислом, ҳинд фалсафаси ва антик тафаккур ғояларини синтез қилиб, ўзига хос дунёқарашини намоён этган “Тилисми ҳайрат”, “Муҳити аъзам”, “Тури маърифат” каби асосий асарлари таҳлил қилинади. Бедилнинг маънавий-интеллектуал изланишлари тимсоли сифатида “сухан” тушунчасига алоҳида эътибор қаратилган.