GAZETA SARLAVHALARINING TUZILISHI VA MA’NOSI JIHATIDAN XUSUSIYATLARI - Babayeva, Iroda (Ижтимоий-гуманитар фанларнинг долзарб муаммолари / Актуальные проблемы социально-гуманитарных наук / Actual Problems of Humanities and Social Sciences., 2025)
Gazeta sarlavhalari axborot va ishontirish funksiyalarini bajaradigan ommaviy kommunikatsiyalarning muhim tarkibiy qismi boʻlib xizmat qiladi. Ushbu maqolada gazeta sarlavhalarining tarkibiy va semantik xususiyatlari, ularning sintaktik tashkil etilishi, leksik xususiyatlari va pragmatik niyatlari tahlil qilinadi. Tadqiqot zamonaviy gazetalarning sarlavhalari korpusiga asoslangan boʻlib, ularning oʻquvchilar eʼtiborini jalb qilish va murakkab maʼlumotlarni qisqacha etkazish qobiliyatiga qaratilgan. Topilmalar shakl va maʼno oʻrtasidagi oʻzaro bogʻliqlikni taʼkidlab, lingvistik ijodkorlik va semantik siqishni naqshlarini taʼkidlaydi. Ushbu tadqiqot media tilining rivojlanayotgan dinamikasi haqida tushuncha beradi va jamiyatda tilni kengroq tushunishga hissa qoʻshadi.