KORRUPSIYAVIY BITIM HAQIQIY EMASLIGINING FUQAROLIK-HUQUQIY OQIBATLARI - Yusupov, Oʻktamboy (Ижтимоий-гуманитар фанларнинг долзарб муаммолари / Актуальные проблемы социально-гуманитарных наук / Actual Problems of Humanities and Social Sciences., 2025)
Ushbu maqolada korrupsiyaviy bitimlarning huquqiy mohiyati va ularning haqiqiy emasligi bilan bogʻliq fuqarolik-huquqiy oqibatlari tahlil qilinadi. Muallif korrupsiyaga qarshi kurashishda faqat jinoiy-huquqiy choralarning yetarli emasligini taʼkidlab, fuqarolik-huquqiy mexanizmlarning ahamiyatini ochib beradi. Maqolada korrupsiyaviy bitimlarning haqiqiy emasligi masalasi, huquqiy oqibatlari va ular boʻyicha qoʻllaniladigan fuqarolik-huquqiy normalar oʻrganiladi. Shuningdek, maqolada fuqarolik qonunchiligida bitimlarning haqiqiy emasligi toʻgʻrisidagi normalar, ularning tasnifi, ayniqsa, korrupsiyaviy bitimlarni bekor qilish va ularning oqibatlari yoritiladi. Bitimning haqiqiy emasligi tufayli yuzaga keladigan ikki tomonlama va bir tomonlama restitutsiyalar, noqonuniy bitimlar natijasida kelib chiqadigan moliyaviy va huquqiy masalalar ham koʻrib chiqiladi. Xalqaro tajriba bilan solishtirish asosida maqolada korrupsiyaga qarshi fuqarolik-huquqiy choralarning samaradorligi tahlil qilinadi.