MILLIY OʻZLIK VA DINIY BAGʻRIKENGLIK: ZAMONAVIY JAMIYATDAGI OʻZARO TAʼSIRLAR - Kimsanbayeva, Shaxnoza (Ижтимоий-гуманитар фанларнинг долзарб муаммолари / Актуальные проблемы социально-гуманитарных наук / Actual Problems of Humanities and Social Sciences., 2025)
Ushbu maqolada mustaqillik yillarida Oʻzbekistonda diniy bagʻrikenglik, milliy oʻzlikni anglash va ularning jamiyatdagi munosabatlarining yangilanishi masalalari tahlil qilingan. Diniy ekstremizm, missionerlik va terrorizm gʻoyalarining zararli oqibatlari hamda dunyoviy davlat sharoitida diniy meros va qadriyatlarga hurmat bilan munosabatda boʻlishning ahamiyati yoritilgan. Shuningdek, turli diniy konfessiyalarning faoliyati, ularning maʼrifat va diniy bagʻrikenglik tamoyillariga muvofiqligi, mamlakatda jamiyatning maʼnaviy yangilanishi va modernizatsiyalashuv jarayonlari alohida eʼtibor bilan koʻrib chiqilgan. Maqolada jamiyatni maʼnaviy yangilash jarayonida diniy qadriyat va anʼanalardan foydalanish hamda dinning Oʻzbekistonda maʼnaviy hayotdagi oʻrni chuqur tahlil etilgan.