FANLARARO ALOQADORLIK ASOSIDA BOʻLAJAK OʻQITUVCHILARNING KOGNITIV KOMPETENTSIYALARINI RIVOJLANTIRISH MEXANIZMINI TAKOMILLASHTIRISH - Жумамуратова, Аибахар (Ижтимоий-гуманитар фанларнинг долзарб муаммолари / Актуальные проблемы социально-гуманитарных наук / Actual Problems of Humanities and Social Sciences., 2025)
Maqolada fanlararo aloqadorlik asosida boʼlajak oʻqituvchilarning kognitiv kompetensiyalarni rivojlantirish mexanizmini takomillashtirish muammosi koʼrib chiqiladi. Tadqiqotning dolzarbligi zamonaviy oʻqituvchilarda tanqidiy fikrlash, ijodkorlik, muammolarni hal qilish va maʼlumotlarni tahlil qilish qobiliyati kabi keng koʻlamli kognitiv qobiliyatlarni rivojlantirish zarurati bilan bogʻliq. Maqolada pedagogik taʼlimda kognitiv kompetensiyalarni shakllantirish muammosining nazariy tahlili berilgan, fanlararo yondashuvni amalga oshirish xususiyatlari aniqlangan, fanlararo aloqalar asosida kognitiv kompetensiyalarni rivojlantirish mexanizmini takomillashtirish modeli ishlab chiqilgan va eksperimental sinovdan oʻtkazilgan. Eksperimental tadqiqot natijalari taklif qilingan modelning samaradorligini tasdiqladi va ishlab chiqilgan dastur boʻyicha oʻqiyotgan talabalarda kognitiv kompetensiyalarni rivojlantirishda sezilarli yutuqlarni koʻrsatdi. Olingan natijalar pedagogika oliy oʻquv yurtlarida oʻquv jarayonini takomillashtirish va raqobatbardosh mutaxassislar tayyorlashda qoʻllanilishi mumkin.