YERLARNI BAHOLASH VA SOLIQQA TORTISHNING METODOLOGIK ASOSLARINI TAKOMILLASHTIRISH - Toʻlakov, Ulugʻbek (Ижтимоий-гуманитар фанларнинг долзарб муаммолари / Актуальные проблемы социально-гуманитарных наук / Actual Problems of Humanities and Social Sciences., 2025)
Ushbu maqolada yer resurslaridan samarali foydalanish va yer kadastri tizimini takomillashtirish masalalari tahlil qilinadi. Yerlarni baholash va soliqqa tortishning metodologik asoslarini takomillashtirish boʻyicha ilmiy yechimlar taklif etiladi. Yerlarni iqtisodiy baholash, tuproq hosildorligini aniqlash va undan oqilona foydalanish tamoyillari oʻrganiladi. Shuningdek, yer kadastri tizimida yerlarni baholash usullari va ularning iqtisodiy koʻrsatkichlar orqali baholanishiga oid tahlillar keltirilgan. Yerlarning iqtisodiy baholash shkalasini tuzish va uning natijalaridan samarali foydalanish mexanizmi koʻrib chiqiladi. Tadqiqot natijalari asosida yerlarni baholash va soliqqa tortishning metodologik asoslarini takomillashtirishga qaratilgan takliflar ishlab chiqilgan.