BMT INSON HUQUQLARI BOʻYICHA SHARTNOMAVIY ORGANLARI TIZIMINI KUCHAYTIRISH - Karimov , Bekmurodjon (Ижтимоий-гуманитар фанларнинг долзарб муаммолари / Актуальные проблемы социально-гуманитарных наук / Actual Problems of Humanities and Social Sciences., 2025)
Ushbu maqola Birlashgan Millatlar Tashkilotining (BMT) inson huquqlari boʻyicha shartnomaviy organlari tizimining rivojlanishi, hozirgi holati va kelajakdagi istiqbollarini tahlil qiladi. Maqolada tizimning 1969-yildan beri oʻsishi, uning inson huquqlari himoyasidagi muhim roli, shuningdek, soʻnggi oʻn yillikdagi kengayishi natijasida yuzaga kelgan qiyinchiliklar koʻrib chiqiladi. Shu bilan birga, 68/268-sonli Bosh Assambleya rezolyutsiyasi asosida amalga oshirilgan islohotlar jarayoni va uning natijalari, davlatlarning hisobot berish majburiyatlaridagi muammolar hamda tizimni mustahkamlash boʻyicha takliflar muhokama qilinadi. Maqolada 2020-yilgi koʻrib chiqish jarayonining ahamiyati va akademik tadqiqotlarning tizimni isloh qilishdagi oʻrni alohida taʼkidlanadi. Xulosa sifatida, shartnoma organlari tizimining kelajagi uchun bosqichma-bosqich islohotlar va global baholashning muhimligi urgʻulanadi.