MANTIQ BILIMLARI AXBOROT JAMIYATIDA TAFAKKUR MADANIYATINI SHAKLLANTIRISH SHARTI SIFATIDA - Хакимов, Эркин (Ижтимоий-гуманитар фанларнинг долзарб муаммолари / Актуальные проблемы социально-гуманитарных наук / Actual Problems of Humanities and Social Sciences., 2025)
Maqolada zamonaviy shaxsning axborot madaniyatining zarur sharti sifatida axborot bilan ishlash qobiliyatini rivojlantirish bilan birga axborot jamiyatida fikrlash madaniyatini shakllantirish bilan bogʻliq masalalar koʻrib chiqiladi. Kasbiy faoliyatning turli turlarida talab qilinadigan mantiqiy fikrlashni rivojlantirishda mantiqning roliga alohida eʼtibor beriladi. Kognitiv faoliyatning asosi sifatida tanqidiy fikrlashni shakllantirishga mantiqning taʼsiri tahlil qilinadi; oʻqitish usullarini takomillashtirish, oʻz-oʻzini tarbiyalash koʻnikmalarini rivojlantirishga eʼtibor berish; kognitiv jarayonlarni optimallashtirish va toʻgʻri fikrlash qobiliyatini rivojlantirish obyektiv (haqiqiy) bilimga erishish va eng samarali qarorlarni qabul qilish uchun shartlar sifatida.