SHARQ FALSAFASIDA INSON MUAMMOSI - Usmonova, Laylo (Ижтимоий-гуманитар фанларнинг долзарб муаммолари / Актуальные проблемы социально-гуманитарных наук / Actual Problems of Humanities and Social Sciences., 2025)
Sharq falsafasi falsafa tarixida muhim oʻrinni egallab, Gʻarb falsafiy tafakkur anʼanalaridan inson tabiatiga boʻlgan asosiy tamoyillari, usullari va qarashlari bilan ajralib turadi. Sharq falsafasi insonni yaxlit tushunishga intiladi, bu yerda tana, ong va ruh oʻzaro bogʻliq jihatlar sifatida qaraladi. Ushbu yaxlit idrok insonga oʻzining haqiqiy tabiati va dunyodagi oʻrnini anglashga imkon beradi. Maqolada Sharq falsafasidagi inson muammosining asosiy jihatlari, shu jumladan tabiat bilan birlik, maʼnaviy oʻsish va ijtimoiy uygʻunlik tushunchalari koʻrib chiqilgan. Turli xil falsafiy maktablarning baxt va hayotning mazmuni masalalariga qanday yondashishi va bu gʻoyalarni zamonaviy kontekstda qanday qoʻllash mumkinligi tahlil qilingan.