FAXRIDDIN ROZIY YASHAGAN DAVR: IJTIMOIY-SIYOSIY VAZIYAT VA MAʼNAVIY MUHIT - Eshpulatov , Inoyat (Ижтимоий-гуманитар фанларнинг долзарб муаммолари / Актуальные проблемы социально-гуманитарных наук / Actual Problems of Humanities and Social Sciences., 2025)
Ushbu maqolada Roziy yashagan davrning murakkabligi, ijtimoiy-siyosiy vaziyat, maʼrifat va taʼlim sohasidagi islohotlar, ijtimoiy-iqtisodiy beqarorlik sabab vujudga kelgan turli teologik gʻoyaviy harakatlar va ular qarashlari oʻrtasidagi raqobat hamda kurashning alloma dunyoqarashiga koʻrsatgan taʼsiri ochib berilgan. Shuningdek, uning inson va uning mohiyati toʻgʻrisidagi qarashlari, allomaning islomga faol antropologiyani kiritishga harakat qilgani, shuningdek, erkinlik va inson faoliyatini dinning ajralmas qismi sifatida tushungani, inson muammosini har tomonlama koʻrib chiqqani, uning mavjudlik maʼnosini tushuntirishga harakat qilgani, hayotiy qadriyatlarni, maʼnaviy qayta tugʻilish yoʻllarini koʻrsatishga harakat qilgani tahlil etilgan.