ATOYI SHEʼRIYATINING BADIIY LATOFATI - Daminova, Rahima (Ижтимоий-гуманитар фанларнинг долзарб муаммолари / Актуальные проблемы социально-гуманитарных наук / Actual Problems of Humanities and Social Sciences., 2025)
ХV asrning birinchi yarmida yashab ijod etgan turkiygoʻy shoirlar adabiyotimiz taraqqiyotga munosib hissa qoʻshganlar. Alisher Navoiy ijodining yuksak choʻqqiga koʻtarilishida ushbu shoirlar ijodining taʼsiri beqiyosdir. Ana shunday shoirlardan biri mavlono Atoyidir. Ushbu maqolada Atoyi sheʼriyatining oʻziga xos jozibasi, gʻazalchilikdagi mahorati, shoir sheʼriyatiga xos boʻlgan turkona soddalik, gʻazallarida qoʻllagan turli sheʼriy sanʼatlar haqida fikr yuritiladi. Shoirning badiiy sanʼatlarni qoʻllash mahorati, xususan, irsoli masal sanʼati asosida yaratilgan baytlari tahlil qilindi.