“XALQ SOʻZI” GAZETASINING MATNLARINI DAVR BOʻYICHA TASNIFLASH BOSQICHLARI - Boboqulova, Nilufar (Ижтимоий-гуманитар фанларнинг долзарб муаммолари / Актуальные проблемы социально-гуманитарных наук / Actual Problems of Humanities and Social Sciences., 2025)
Ushbu maqolada “Xalq soʻzi” gazetasining matnlarini davr boʻyicha tasniflash jarayoni batafsil tahlil qilinadi. Tadqiqot gazeta korpusini yaratish bosqichlari, matnlarni yigʻish, tahrirlash, morfologik tahlil qilish, tasniflash va metamaʼlumotlar yaratish jarayonlarini oʻz ichiga oladi. Matnlarning davriy tasnifi orqali turli tarixiy, siyosiy va madaniy oʻzgarishlar oʻrganiladi hamda gazeta materiallarining lingvistik oʻzgarishlarga qanday taʼsir qilgani aniqlanadi. Ushbu jarayon orqali “Xalq soʻzi” gazetasining turli davrlardagi axborot berish uslubi va uning jamiyatdagi roli tahlil qilinadi. Gazeta korpusining reprezentativligini taʼminlash, leksik oʻzgarishlarni kuzatish va matnlarni elektron formatda saqlash kabi masalalar ham yoritiladi. Tadqiqot natijalari lingvistik, tarixiy va sotsiologik izlanishlar uchun muhim maʼlumotlar taqdim etadi.