VASIYATNOMANING OGʻZAKI SHAKLI VA UNI TUZISHDA ZAMONAVIY AXBOROT TЕXNOLOGIYA VOSITALARIDAN FOYDALANISH ISTIQBOLLARI - Kuchimova, Shaxlo (Ижтимоий-гуманитар фанларнинг долзарб муаммолари / Актуальные проблемы социально-гуманитарных наук / Actual Problems of Humanities and Social Sciences., 2025)
Maqolada bir qator xorijiy davlatlarning ogʻzaki vasiyatnoma kabi vasiyatnoma shaklini amalga oshirish tajribasi va kelajakda ushbu shaklni milliy qonunchilikda qoʻllash imkoniyati koʻrib chiqiladi. Shuningdek, vasiyatnoma tuzishda audio va video-raqamli uskunalardan foydalanish imkoniyati, vasiyat qiluvchining soʻnggi irodasini ushbu usulda yozib olishning qonuniyligi va huquqiyligi muhokama qilinadi. Xususan, meros huquqiy munosabatlari doirasida mulkni tasarruf etishning dolzarb shakli sifatida videoyozuvdan foydalanish tahlil qilinadi. Amaldagi qonunchilikka noanʼanaviy vasiyatnoma shakllarini joriy etish qismida oʻzgartirishlar kiritish zarurligi haqida xulosa chiqarilgan. Shuningdek, raqamli uskunalarni, bunday uskunalarning imkoniyati va foydaliligi nuqtai nazaridan va vasiyat qiluvchining soʻnggi irodasini bajarish imkoniyati oʻrtasidagi bogʻliqlikni tadqiq qiladigan loyihalar zarurligi toʻgʻrisida xulosa chiqarilgan.