YOSH KURASHCHI QIZLARDA MUVOZANAT QOBILIYATINI RIVOJLANTIRISHDA RAQS VA HARAKATLI OʻYINLARDAN FOYDALANISH TEXNOLOGIYASI - Hakimova, Nargiza (Ижтимоий-гуманитар фанларнинг долзарб муаммолари / Актуальные проблемы социально-гуманитарных наук / Actual Problems of Humanities and Social Sciences., 2025)
Ushbu tadqiqotda yosh kurashchi qizlarda muvozanat qobiliyatini rivojlantirishda raqs va harakatli oʻyinlardan foydalanish texnologiyasining samaradorligi oʻrganilgan. Maqsad yosh sportchilarda muvozanatni shakllantirish uchun jismoniy tarbiya mashgʻulotlariga yangi, innovatsion yondashuvlarni joriy etish va uning samaradorligini tahlil qilishdir. Tadqiqotda 10-12 yoshdagi kurashchi qizlar ishtirok etib, ularga maxsus tayyorlangan trening dasturi asosida raqs va harakatli oʻyin mashgʻulotlari olib borilgan. Tajribaviy guruhda ishtirokchilar uchun raqs va harakatli oʻyinlarning jismoniy va psixologik foydalari, shu jumladan, muvozanatni yaxshilash, koordinatsiyani rivojlantirish, mushaklarni kuchaytirish va umumiy jismoniy holatni yaxshilash koʻzda tutilgan. Tadqiqot natijalari shuni koʻrsatadiki, raqs va harakatli oʻyinlar faqat muvozanat qobiliyatini rivojlantirishda samarali emas, balki yosh sportchilarning psixologik holatini yaxshilashda ham muhim rol oʻynaydi. Ishtirokchilarda darslarga boʻlgan qiziqish, motivatsiya va faollik oshdi, bu esa ularning umumiy sport faolligini yuksaltirdi. Tadqiqot davomida oʻtkazilgan testlar natijalariga koʻra, tajribaviy guruh ishtirokchilarida muvozanatni saqlash qobiliyati aniq oʻsish koʻrsatdi. Misol uchun, Milliy raqs testi va muvozanat platformasida barqarorlik testi natijalari tajribaviy guruhda sezilarli darajada yaxshilanganligini koʻrsatdi.