INGLIZ VA O’ZBEK TILLARIDA XUSHMUOMALALIK STRATEGIYALARI: PRAGMATIK VA MADANIYATLARARO QIYOSIY TAHLIL - Pulatjonova, Muxtasar (Ижтимоий-гуманитар фанларнинг долзарб муаммолари / Актуальные проблемы социально-гуманитарных наук / Actual Problems of Humanities and Social Sciences., 2025)
Xushmuomalalik murakkab lingvistik va madaniy hodisa bo’lib, u odamlarning ijtimoiy o’zaro munosabatlarni qanday boshqarishini ko’rsatadi. Muallif ushbu maqolada Braun va Levinsonning xushmuomalalik nazariyasi bizga ingliz va o’zbek tillarida pragmatikani o’rganishda qanday yordam berishi mumkinligi haqida umumiy fikrni taklif qiladi. Ingliz tilini shaxs uchun nozik til sifatida qo’llab-quvvatlagan holda, kamtarlik ko’pincha modal fe’llar va to’siqlar kabi sintaktik vositalar orqali ifodalanadi. Individualizmga e’tibor qaratgan ingliz tili ko’pincha modal fe’llar va himoya qilish kabi sintaktik yumshatishdan foydalanadi. Kollektivistik qadriyatlar va ijtimoiy iyerarxiya asosida shakllangan o’zbek tili sharaf, kontekst belgilari va qochishga tayanadi.