XALQARO HUQUQ INQIROZI: ZOʻRIQISH OSTIDAGI TIZIM - Rasulov, Jurabek (Ижтимоий-гуманитар фанларнинг долзарб муаммолари / Актуальные проблемы социально-гуманитарных наук / Actual Problems of Humanities and Social Sciences., 2025)
Xalqaro huquq bugun mavjudlik emas, balki samaradorlik, legitimlik va moslashuvchanlik boʻyicha koʻp qirrali inqirozga duch kelmoqda. Bu inqirozning sababchilari buyuk davlatlar siyosatining qayta yuksalishi, murakkab nodavlat subyektlarning paydo boʻlishi va chuqur oʻzaro bogʻliq dunyoda davlat markazli Vestfaliya paradigmasining tobora yaroqsiz boʻlib qolishidir. Ushbu maqola inqirozning asosiy omillarini tahlil qilib, ularning global huquqiy tartibotga, xususan, jamoaviy xavfsizlik mexanizmlarining ishlamay qolishi va asosiy normalarning yemirilishi kabi tahdidlarini koʻrib chiqadi. Maqolada taʼkidlanishicha, tizimning zaif tomonlari geosiyosiy mojarolar paytida yaqqol namoyon boʻlsa-da, uning kelajak istiqbollari xalqaro sudlov mexanizmlariga tobora koʻproq tayanish va global oʻzaro bogʻliqlik muammolarini samaraliroq hal qila oladigan huquqiy tartibotga sekin, funksional rivojlanish tendensiyalari bilan bogʻliq.