XORAZM TARIXINI O‘RGANISHDA “TARJIMON” GAZETASINING AHAMIYATI - Atamuratova, Dilafruz (Ижтимоий-гуманитар фанларнинг долзарб муаммолари / Актуальные проблемы социально-гуманитарных наук / Actual Problems of Humanities and Social Sciences., 2025)
Muhammad Rahimxon II ham xuddi Abdulahad singari 1883-yilda tashrifi chogʻida “Tarjumon” bilan tanishib qolgan va unga obuna boʻlish istagini bildirgan boʻlsa kerak. Gasprinskiy bu yuqori mansabdor shaxslar 1887-yildayoq uning gazetasiga obuna boʻlgan va oʻquvchi boʻlganidan juda faxrlanar edi. Yuqoridagilardan shuni taxmin qilish mumkinki, Xiva xoni oʻz gazetasi orqali Gasprinskiyning gʻoyalari va faoliyati bilan boshidanoq tanish boʻlgan. Maqolada mazkur “Tarjimon” gazetasining ahamiyati va unda keltirilgan xabarlarning ahamiyati borasida fikr bildiriladi.