XIX ASR OXIRIDA RUS GEOGRAFIK JAMIYATNING ILMIY TADQIQOTLARI VA ULARNING XUSUSIYATLARI - Mullajanova, Xosiyat (Ижтимоий-гуманитар фанларнинг долзарб муаммолари / Актуальные проблемы социально-гуманитарных наук / Actual Problems of Humanities and Social Sciences., 2025)
Ushbu maqolada XIX asr oxirida Rus Geografik jamiyatining ilmiy faoliyati, tadqiqot yo‘nalishlari va ularning ilmiy hamda amaliy ahamiyati tahlil qilinadi. Jamiyat tashabbusi bilan tashkil etilgan ekspeditsiyalar, etnografik kuzatuvlar, kartografik ishlanmalar va statistik ma’lumotlarning yig‘ilishi Rossiya geografiya fanini jadal rivojlantirdi. Shu bilan birga, bu tadqiqotlar imperiyaning siyosiy, iqtisodiy va strategik manfaatlariga ham xizmat qilgan. Tadqiqot natijalari ilmiy maktablarning shakllanishi va keyingi geografik kashfiyotlarga asos bo‘ldi.