RIVOJLANGAN OʻRTA ASRLAR YOZMA MANBALARIDA QUYI AMUDARYO HAVZASI VA “XORAZM DENGIZI” TOʻGʻRISIDAGI MAʼLUMOTLAR - Azatov, Allayar (Ижтимоий-гуманитар фанларнинг долзарб муаммолари / Актуальные проблемы социально-гуманитарных наук / Actual Problems of Humanities and Social Sciences., 2025)
Mazkur maqolada rivojlangan oʻrta asrlar yozma manbalarida Quyi Amudaryo havzasi va “Xorazm dengizi” toʻgʻrisida keltirilgan tarixiy-geografik maʼlumotlar ilmiy tahlil qilinadi. Hududning tabiiy-geografik sharoiti, Xorazm vohasining davlatchilik anʼanalari, ijtimoiy-siyosiy hayoti va iqtisodiy-madaniy aloqalari manbalar asosida oʻrganiladi. Shuningdek, arxeologik topilmalar, epigrafik va numizmatik materiallar asosida Xorazm tarixining qadimgi va ilk oʻrta asrlar davrlari yoritiladi. “Xorazm dengizi” iborasining yozma manbalarda uchrashi va Orol dengizi bilan bogʻliqligi ilmiy jihatdan izohlanadi. Tadqiqot natijalari Xorazmning nafaqat mintaqaviy, balki butun Markaziy Osiyo tarixida alohida oʻrin tutganini koʻrsatadi.