SHARQ FALSAFASIDA IJTIMOIY ADOLAT TAMOYILLARI: FOROBIYNING FALSAFIY MEROSI MISOLIDA - Aripova, Zulfiyaxon (Ижтимоий-гуманитар фанларнинг долзарб муаммолари / Актуальные проблемы социально-гуманитарных наук / Actual Problems of Humanities and Social Sciences., 2025)
Ushbu maqolada Sharq falsafasida ijtimoiy adolat tamoyillari Forobiyning falsafiy merosi misolida tahlil etiladi. Mutafakkirning “Fozil shahar”, “Siyosat al-madaniya” kabi asarlarida ilgari surilgan komil inson, odil hukmdor va baxt-saodat g‘oyalari falsafiy-huquqiy hamda tarixiy yondashuvlar asosida izohlanadi. Tadqiqotda Forobiyning qarashlari G‘arb falsafasi va boshqa Sharq mutafakkirlari merosi bilan qiyoslanib, ularning zamonaviy ijtimoiy adolat nazariyalari uchun dolzarbligi ko‘rsatiladi. Xususan, Forobiyning aql va adolatni uyg‘unlashtirgan g‘oyalari bugungi jamiyat taraqqiyotida barqarorlik va ma’naviyat omili sifatida baholangan.