ZAMONAVIY AXLOQIY MUAMMOLAR YECHIMIDA ALLOMA YUSUF XOS HOJIB IJODIDAN FOYDALANISH YOʻLLARI - Berdaliyeva, Sevara (Ижтимоий-гуманитар фанларнинг долзарб муаммолари / Актуальные проблемы социально-гуманитарных наук / Actual Problems of Humanities and Social Sciences., 2025)
Maqolada globallashuv, internet texnologiyalarining tezkor rivojlanishi va gʻarb madaniyatining taʼsiri ostida hozirgi yoshlar orasida yuzaga kelayotgan axloqiy muammolar tahlil qilingan. Yoshlar tarbiyasi va maʼnaviy kamoloti jamiyat rivojlanishining muhim omili ekanligi taʼkidlangan. Asarda milliy va diniy qadriyatlarga befarqlik, ota-onaga va kattalarga hurmatning kamayishi, ilmga qiziqishning susayishi, ijtimoiy masʼuliyatning pasayishi kabi muammolar koʻrsatilib, ularning kelajak avlod tarbiyasiga salbiy taʼsiri yoritilgan. Shuningdek, Yusuf Xos Hojibning “Qutadgʻu bilig” asarida ilgari surilgan adolat, halollik, sabr-toqat, ilmga intilish va odob-axloq tamoyillari bugungi yoshlar tarbiyasida muhim manba sifatida tahlil etilgan. Muallif yoshlarning axloqiy muammolarini bartaraf etish uchun milliy qadriyatlarni targʻib qilish, oilaviy tarbiyani mustahkamlash, ilm-maʼrifatga boʻlgan qiziqishni oshirish va yoshlarning ijtimoiy masʼuliyatini kuchaytirish zarurligini asoslab bergan.