XALQARO XUSUSIY HUQUQDA ALIMENT MAJBURIYATLARINI TARTIBGA SOLISHNING KOLLIZION MASALALARI - Xoliqova, Gavhar (Ижтимоий-гуманитар фанларнинг долзарб муаммолари / Актуальные проблемы социально-гуманитарных наук / Actual Problems of Humanities and Social Sciences., 2025)
Ushbu maqolada xalqaro xususiy huquqda aliment majburiyatlarini tartibga solishning kollizion masalalari ilmiy-nazariy jihatdan tahlil qilingan. Avvalo, aliment majburiyatlari tushunchasi va ularning xalqaro huquqiy mazmuni boʻyicha olimlarning qarashlari yoritiladi. Shundan soʻng, xorijiy element bilan bogʻliq aliment munosabatlarida yuzaga keladigan kollizion masalalar, ularni hal etishda qoʻllaniladigan asosiy prinsiplarga eʼtibor qaratiladi. Maqolada turli davlatlar qonunchiligi va xalqaro shartnomalarda, xususan, Gaaga konvensiyalari hamda boshqa xalqaro hujjatlarda belgilangan normalar oʻrganilgan. Shu bilan birga, ushbu sohada uchraydigan amaliy muammolar ham tahlil etilib, olimlarning ilmiy xulosalari asosida nazariy hamda amaliy takliflar ishlab chiqiladi.