FIZIK JARAYONLARNI KOMPYUTERDA MODELLASHTIRISH ORQALI TAʼLIM SAMARADORLIGINI OSHIRISH - Nosirov, Murod; Jonibekova, Sevara (Ижтимоий-гуманитар фанларнинг долзарб муаммолари / Актуальные проблемы социально-гуманитарных наук / Actual Problems of Humanities and Social Sciences., 2025)
Maqolada Visual Basic dasturlash tilining grafik imkoniyatlaridan foydalangan holda gorizontga burchak ostida otilgan jismning harakati misolida fizik jarayonlarni modellashtirish koʻrib chiqiladi. Havoning qarshiligi hisobga olinganda va olinmaganda jismning boshlangʻich tezligi va nishon koordinatalari berilganda jismning otilish burchagini aniqlashga imkon beruvchi yangi ifoda olingan. Koʻrib oʻtilgan jarayonni modellashtirish uchun Visual Basicda dastur tuzilgan. Dasturning oʻziga xos xususiyati shundaki, foydalanuvchi uni tezda mustaqil ravishda bajarishi, kuzatishi, taqqoslashi va xulosa chiqarishi mumkin. Ushbu dasturdan mustaqil taʼlim va fizika oʻqitish jarayonlarida foydalanish mumkin.