BOGʼDORCHILIK XOʼJALIKLARINING ISHLAB CHIQARISH SAMARADORLIGIGA TAʼSIR ETUVCHI OMILLARNI EKONOMETRIK MODELLAR ASOSIDA BAHOLASH - Akbarov, Husan (Ижтимоий-гуманитар фанларнинг долзарб муаммолари / Актуальные проблемы социально-гуманитарных наук / Actual Problems of Humanities and Social Sciences., 2025)
Ushbu maqolada bogʻdorchilik mahsulotlarini ishlab chiqarish samaradorligiga taʼsir qiluvchi omillar ekonometrik modellar yordamida tahlil qilingan. Panel maʼlumotlar asosida regressiya tahlili oʻtkazilib, har bir omilning hosildorlikka nisbatan taʼsiri baholangan. Natijalar shuni koʻrsatadiki, suv sarfi statistik jihatdan ahamiyatsiz ekanligi, mehnat sarfi,mineral oʻgʻit, oʻrtacha xarajat hamda pestitsidlardan foydalanish bevosita hosildorlikni oshishiga koʻproq, organik oʻgʻit sarfi va haroratning taʼsir nisbatan kamroq ekanligi aniqlangan. Tadqiqot natijalari asosida resurslardan samarali foydalanish va barqaror qishloq xoʻjaligini rivojlantirish boʻyicha xulosalar berilgan.