ATOM ENERGIYASINING XAVFSIZLIGINI TAʼMINLASHNING XALQARO-HUQUQIY ASOSLARI - Nishonov, Abdulloh (Ижтимоий-гуманитар фанларнинг долзарб муаммолари / Актуальные проблемы социально-гуманитарных наук / Actual Problems of Humanities and Social Sciences., 2026)
Maqolada atom energiyasi xavfsizligini taʼminlash, davlatlar oʻrtasida keng targʻib qilish, uning xalqaro huquqiy asoslari shuningdek globallashuv jarayonlariga taʼsiri va qator takliflar keltirib oʻtilgan. Shuningdek, hozirgi tobora rivojlanib borayotgan mamlakatlar oʻrtasida foydalanilayotgan atom energiyalarining jamiyat hayotiga qay darajada taʼsiri haqida soʻz yuritilar ekan uning aholining oʻsishiga, urbanizatsiya va texnologik taraqqiyotga keltirayotgan foydalari hamda uning zararlari haqida keltirib oʻtilgan. Mavzu doirasida ushbu yechimlar va turli xil olimlarning fikrlari, qilgan tadqiqotlari hamda ilmiy ishlaridan va xorijiy mamlakatlar qonun hujjatlaridan foydalangan holda atom energiyasi xavfsizligini taʼminlash masalasi ushbu maqolada yoritib berildi.