XALQ DEPUTATLARI KENGASHLARI VA FUQAROLIK JAMIYATI INSTITUTLARINING OʻZARO HAMKORLIGINING KONSTITUTSIYAVIY-HUQUQIY MOHIYATI - Sagindikov, Maxset (Ижтимоий-гуманитар фанларнинг долзарб муаммолари / Актуальные проблемы социально-гуманитарных наук / Actual Problems of Humanities and Social Sciences., 2026)
Ushbu ilmiy maqolada xalq deputatlari kengashlarining asosiy faoliyati va fuqarolik jamiyati institutlarining oʻzaro hamkorligiga asoslangan tadbirlar masalasi konstitutsiyaviy-huquqiy jihatdan muhokamalar qilinadi. Tadqiqotimiz natijalariga asoslangan holda, xalq deputatlari kengashlarining mahalliy organlar sifatidagi huquqiy maqomining oʻrni, fuqarolik jamiyati institutlarining davlat boshqaruvidagi mohiyati va ularning oʻzaro munosabatlarini tartibga soluvchi konstitutsiyaviy tamoyillar haqida asoslanib oʻtilgan maʼlumotlar keltiriladi. Tadqiqotning muhokamalarga sabab boʻlgan jihati shundaki, fuqarolik jamiyati institutlari bilan hamkorlikning huquqiy shakllarni ishlab chiqish, konstitutsiyaviy-huquqiy hamkorlikdagi amaliy mexanizmlarini takomillashtirish va ularning demokratik boshqaruvdagi holati haqidagi asosiy maʼlumotlar keltirilgan. Natijalar va tahlillarga asoslangan holda vakillik organlari va fuqarolik jamiyati institutlari oʻrtasidagi samarali hamkorlikni tashkil qilish orqali konstitutsiyaviy muhim omil ekanligi asoslab beriladi hamda ushbu sohani takomillashtirishga doir ilmiy xulosalar keltirib oʻtiladi.