FAZL AL-HAQ XAYRABODIYNING “HADIYYAT AL-SAʼIDIYYA” ASARIDA BORLIQ TAʼLIMOTI VA UNING IJTIMOIY-AXLOQIY AHAMIYATI - Xolnazarov, Ismatillo (Ижтимоий-гуманитар фанларнинг долзарб муаммолари / Актуальные проблемы социально-гуманитарных наук / Actual Problems of Humanities and Social Sciences., 2026)
Islom falsafasi tarixida borliq muammosi eng muhim metafizik masalalardan biri hisoblanadi. Musulmon mutafakkirlari borliqning mohiyati, mavjudotlarning kelib chiqishi hamda insonning olamdagi oʻrni haqida chuqur ilmiy qarashlarni ilgari surganlar. Hindiston hududida faoliyat yuritgan mashhur mutafakkir Fazl al-Haq Xayrabodiy oʻzining “Hadiyyat al-Saʼidiyya” asarida ontologiya, mavjudotning turlari, ilohiy borliq hamda insonning axloqiy masʼuliyati masalalarini keng tahlil qilgan. Mazkur maqolada mutafakkirning borliq haqidagi qarashlari, mavjudotlarning tasnifi hamda bu taʼlimotning ijtimoiy va axloqiy ahamiyati ilmiy jihatdan tahlil qilinadi. Tadqiqot natijalari shuni koʻrsatadiki, Xayrabodiyning ontologik qarashlari insonning maʼnaviy kamoloti, jamiyatdagi axloqiy muvozanat va adolatni taʼminlashda muhim nazariy asos boʻlib xizmat qiladi.